Udflugter ud i naturen har vi styr på. Mange er blevet bedre til at tage af sted på eventyr enten her eller i udlandet. Flyveture til og fra andre lande er også blevet en selvfølge for os efterhånden, og selve det, at befinde sig mange kilometer oppe i luften, er ikke noget de fleste tænker nærmere over.

Men hvad med under vandet? Det er den sidste dimension som mange mangler at udforske. De fleste af os har nok været på en båd, eller kigget ind på farvestrålende fisk i et akvarie. Så hvorfor ikke tage på eventyr under vandet også? Det kræver bare det rigtige udstyr og et dykkercertifikat, og så behøver du faktisk ikke tage længere end ud til de danske kyster. Her er der nemlig rig mulighed for en masse nye oplevelser. Her får du en guide til, hvordan det kan lade sig gøre.

Tørdragt frem for våddragt

Udstyret er noget af det første du skal have styr på. De fleste vil nok skaffe sig en våddragt, men faktisk skal du gøre det helt modsatte, hvis du skal dykke i Danmark. En tørdragt er nemlig bedst, hvis du vil udforske de danske havbunde i længere tid.

Som navnene måske antyder, så er våddragter ligesom badetøj, hvor vandet siver igennem. Dette fungerer selvfølgelig godt, hvis du dykker i varmere have, hvor du ikke også skal tænke på at holde varmen. En tørdragt, derimod, holder dig tør under hele dykningen. Det hjælper dig, så du ikke kommer til at fryse undervejs, og gør hele dykkeroplevelsen mere behagelig i det hele taget.

Det er selvfølgelig en lidt større investering med en tørdragt, men til gengæld har du mulighed for også at have noget på indenunder, samt at tilkøbe ekstraudstyr, så din dykning bliver ekstra nem.

tørdragt

Dykkercertifikat

At komme i gang med at dykke, er ligesom at lære at køre bil. For ligesom du skal have et kørekort for at køre bil, skal du nemlig også have et dykkercertifikat, før du må hoppe i vandet med dykkerudstyret på.

Dykkercertifikatet kan klares noget hurtigere end kørekortet, men indeholder cirka samme bestanddele. Først skal du nemlig gennem den teoretiske del af dykningens kunst, dernæst får du lov at dykke i mere trygge rammer i en svømmehal, og til sidst får du lov at prøve kræfter med havet.

Gode steder at dykke i Danmark

Når du så har certifikatet i hus, er det bare om at komme afsted. Og hvor du skal dykke, afhænger af hvad du leder efter. Hvis du er til flotte stenrev, så skal du dykke i Lillebælt, som er kendt for disse. I Øresund finder du derimod mange forskellige fisk, hvis du er heldig. Det er også her du, grundet Danmarks historie med at bombe uvelkomne gæster, finder en række skibsvrag du kan undersøge.

Og til sidst er Bornholm også et godt sted at dykke. Her er nemlig mindre salt i vandet, hvilket gør at de fleste skibsvrag i området er godt bevarede. Så nu er det bare afsted, ud på dybt vand!