For de fleste her i landet er det en fast tradition, at der ikke fejres fødselsdag uden et fødselsdagsflag. Her gør Dannebrog sig særligt godt bemærket, for det flag er ensbetydende med en festlig begivenhed – og det er uanset hvem der fejres. Er det guldbryllup, 10 års fødselsdag, en hjemvendelse fra en rejse, eller blot at det er en helt ordinær mandag? Så er flaget vigtigt at have med til bords.

Rikki Tikki Shop har et stort udvalg af flag i forskellige størrelser. Du kan vælge et flag, der passer til enhver lejlighed. Find dit næste flag på https://www.rikkitikkishop.dk/hojtid-og-fest/fodselsdagspynt/flag. Det velkendte danske flag med sine karakteristiske røde og hvide farver er blevet brugt i mange år, og har siden midten af 1800-tallet været folkets flag. Det er nemlig ikke en udbredt tradition i resten af verden, at landets flag bruges til at markere særlige begivenheder.

Den danske tradition for fødselsdagsflag

I 1854 blev det tilladt med folkelig flagning, og Dannebrog blev med årene kædet sammen med private fejringer af fødselsdage og fester, fremfor en symbol på statsmagten. Dette fælles symbol i samfundet er ikke politisk betonet, ej heller repræsenterer det nogen særlig holdning til noget – det er blevet et hurra-symbol, der blot fortæller om, at her fejres der noget! Det er dog ikke kun til fødselsdag og jubilæer, at det danske flag hives frem. Også til jul kan du se de røde og hvide farver gå igen, hvor mange hænger små flagguirlander på deres juletræer.

Dannebrog bruges også i kommercielle sammenhænge, hvor supermarkedskæder skilter med særtilbud ved brug af det danske flag. Det kan ses i både tilbudsaviser og i de fysiske butikker, hvor der jævnligt pyntes op til at du kan gøre et ekstra godt køb.

De danske flagregler – Fødselsdagsflag med forbehold

Det er dog ikke alt der er tilladt, når det kommer til Dannebrog. Her er der helt særlige flagregler, som skal overholdes og respekteres. Det gælder dog primært flag i flagstang, som står udendørs. Disse regler er ikke egentlige love, som kan give bøder eller lignende, hvis man overtræder dem – men det er stadig god skik at følge flagreglerne alligevel.

  • Flaget må først hejses kl. 8, og skal hales ned ved solnedgang.
  • Flaget må aldrig være oppe efter solnedgang, med mindre det er ved særlige lejligheder.
  • Flaget skal hejses og hales meget langsomt, og det er vigtigt at flaget kommer helt til tops.
  • Dannebrog må aldrig røre jorden, så skal det nemlig brændes.
  • En flagstang må ikke stå tom. Hvis du ikke flager med Dannebrog, så kan du i stedet hejse en Dannebrogsvimpel, som gerne må være oppe døgnet rundt.
  • Hvis du skal flage på halvt i anledning af begravelser, så skal flaget først hejses helt op, og derefter hales ned på halv.

Det siges, at hvis man flager efter solnedgang, så flager man for fanden.

Til trods for at der ingen decideret lovgivning er om flagning, så er det alligevel nødvendigt at indhente særtilladelse fra det lokale politi, hvis man ønsker at flage med udenlandske flag. Dog kan du snildt slippe afsted med at flage med flag fra Rikki Tikki Shop, uden problemer.